BUDIMPEŠTA, 27. prosinca 2016. (Hina/Reuters) – Dionice mađarske naftne i plinske kompanije MOL u utorak su skočile gotovo tri posto na Budimpeštanskoj burzi, podigavši tamošnji glavni burzovni indeks nadomak rekordno visokih razina, nakon što je hrvatska Vlada preko vikenda objavila da namjerava otkupiti MOL-ov udjel u INA-i.

Tako je dionica MOL-a nešto prije podneva na Budimpeštanskoj burzi bila u plusu za 2,7 posto, što je pripomoglo jačanju glavnog tamošnjeg burzovnog indeksa za 0,8 posto, nadomak novih rekordnih razina.

Jutrošnji skok cijena dionica MOL-a na burzi u Budimpešti nadovezao se na subotnju objavu hrvatske Vlade da će otkupiti 49-postotni udjel MOL-a u INA-i. u kojoj mađarska tvrtka ima upravljačka prava, podsjeća Reuters.

Hrvatska Vlada nije objavila pojedinosti u vezi otkupa, navodi dalje Reuters, napominjući kako prema tržišnoj kapitalizaciji MOL-ov udjel vrijedi približno 16 milijardi kuna (2,22 milijarde američkih dolara).

Najava otkupa najnoviji je zaplet u višegodišnjem natezanju oko kontrole nad INA-om koje je zakočilo ulaganja u hrvatsku naftnu kompaniju.

Dionice INA-e poskočile su danas na Zagrebačkoj burzi više od devet posto, pri čemu je obujam trgovanja bio više nego dvostruko veći od 30-dnevnog pomičnog prosjeka, premda je vlasnika promijenilo samo 28 dionica, budući da je u slobodnom opticaju tek mali dio INA-inih dionica, pojašnjava Reuters.

Usporedbe radi, u slučaju MOL-ovih dionica promet je bio u visini četvrtine 30-dnevnog pomičnog prosjeka, u kontekstu vrlo mršave trgovine dionicama na širem budimpeštanskom tržištu.

“Između Božića i Nove godine na tržištu nema institucionalnih ulagača a privatni su ulagači zaključili da je ponuđeni otkup dionica dobra vijest”, kratko je za Reuters objavu iz Zagreba prokomentirao trgovac dionicama na Budimpeštanskoj burzi.

Većina ostalih dionica na Budimpeštanskoj burzi i na tržištima u središnjoj Europi nije zabilježila veće promjene, dok je situacija na valutnim i tržištima obveznica bila raznolika. Mađarska je forinta jutros ojačala prema euru, dosegnuvši u jednom trenutku najvišu razinu u pet tjedana.

(Hina)