Europski kupci žitarica suočeni su ove godine s neuobičajeno žestokom kineskom konkurencijom u borbi za viškove koji se ubrzano tope, pa mnogi u planove već uključuju iduću žetvu.

Kina je krenula u kupnju žitarica širom svijeta, potaknuta djelomice oporavkom mesne industrije od epidemije afričke svinjske kuge, objašnjava Reuters.

U Europi je pak žetva ove godine bila nešto slabija, Rusija je isporučila manje pšenice no što se očekivalo, a Ukrajina, glavni europski dobavljač kukuruza, imala je problema sa sušom.

Cijene hrane ipak ne bi trebale porasti, procjenjuju trgovci, budući da su se ključni dobavljači u mlinarskoj industriji opskrbili unaprijed, troškovi sirovina raspoređeni su na druge stavke u lancu nabave a supermarketi se žestoko natječu za osnovne prehrambene namirnice.

Prerađivačka industrija možda će ipak morati smanjiti nabavu bude li Europa i dalje puno izvozila. Kakvo-takvo olakšanje mogla bi joj donijeti urušena potražnja restorana i kafića u lockdownu, budući da će moći rastegnuti zalihe

Cijeli članak možete pročitati na: hr.n1info.com

Foto: Pixabay