MILIJARDER i miljenik vlasti (jer to tako obično ide), Hui Ka Yan je sagradio poslovni imperij zahvaljujući pomami za nekretninama u koje je dobar dio Kineza kanalizirao svoju štednju. Kompanija trenutno grca u dugovima i njen opstanak je malo vjerojatan, a vrlo je izvjesno da će potop isprovocirati opsežnu intervenciju kineskih vlasti kako bi se spriječilo širenje kaosa.

Gospođa Ding Yumei, supruga uvaženog tajkuna Hui Ka Yana, prvog čovjeka Evergrande Group i nekoć najbogatijeg Kineza, skinula je tri milijuna dolara s vlastitog računa kako bi namirila dug kompanije prema gnjevnim investitorima. Kako u svom nedavno objavljenom tekstu navodi Financial Times, pozivajući se na interne izvore, učinila je to još početkom srpnja, puno prije aktualnih vijesti iz Kine koje govore o prosvjedima nekih drugih, jednako gnjevnih vjerovnika.

Reakcije na potop kineskog mastodonta koji je lani imao prihode veće od 100 milijardi dolara posljednjih dana pljušte sa svih strana, ali kriza se počela rasplitati puno ranije, još tamo u svibnju, kada je krivulja cijene dionica i obveznica kompanije krenula nizbrdo, prešavši točku s koje nema povratka (već u lipnju, glasine su se pokazale točnima – Evergrande nije uspio iskupiti izdanje komercijalnih zapisa).

Tko će platiti sanaciju?

Za onih osamdesetak tisuća naivaca Evergrande nudi otplatu na rate ili neki oblik kompenzacije koji uključuje brojne nekretnine iz prodajnog portfelja. Problem je što većina (s razlogom) misli da kompanija neće biti na životu dovoljno dugo da otplati sve rate duga, a kaotičan rasplet krize negativno se odrazio i na intenzitet prodaje nekretnina širom Kine, a potom i na cijene istih. Prema službenim podacima, evidentirana vrijednost prodanih nekretnina u kolovozu je (na godišnjoj razini) smanjena za čak petinu, što većina pripisuje neizvjesnosti koju je proizveo Evergrande. I zato prebijanje duga preuzimanjem određene nekretnine podrazumijeva pozamašan diskont (haircut ili doslovnom prijevodu – šišanje) u odnosu na izvorno potraživanje, pa mali ulagači bijesno prosvjeduju, upadajući u urede kompanije diljem zemlje, ili u još ekstremnijem primjeru, uzimaju za taoce lokalne direktore (od kojih su mnogi u jednako teškoj poziciji).

Cijeli članak možete pročitati na: index.hr

Foto: Pixabay