Nakon najnovije Trumpove najave kako će Huweiju onemogućiti nabavku čipova, ne samo od strane američkih, već i kompanija iz trećih zemalja, poput tajvanskog TSMC-a, reagirali su dužnosnici kineske vlade koji su najavili mjere odmazde.

Primjerice, Apple u Kini ostvaruje čak 14% ukupnih prihoda, pa bi otežavanje poslovanja toj američkoj kompaniji prouzročilo velike gubitke.

U sličnoj situaciji nalazi se i Cisco, te Qualcomm. Potonji u velikoj mjeri svojim procesorima opskrbljuje kineske proizvođače mobitela, koji zajedno drže preko 50% svjetskog tržišta.

Najgore bi pak prošao Boeing, koji bi u potpunosti izgubio kinesko tržište, koje je trenutno najveći kupac aviona u svijetu.

Američki stručnjaci s Wall Streeta već su izračunali da bi inicijalna šteta kineske odmazde američkim kompanijama mogla uzrokovati 36 milijardi dolara gubitaka.

Kinesko ministarstvo vanjskih poslova je na kraju priopćilo kako će zaštiti svoje kompanije te njihova legalna i legitimna prava, dodajući kako sankcije američke administracije mogu uzrokovati uništenje globalnih lanaca dobave i proizvodnje tehnoloških komponenti.

Cijeli članak možete pročitati na: mob.hr

Foto: Pixabay