Za desetak dana u Hrvatskoj bi trebao postati aktivan prvi fond za ulaganje u kripto imovinu, pod nazivom Passive Digital Asset. Osnivač je osječko društvo za upravljanje alternativnim investicijskim fondovima Griffon Asset Management, a iza njega stoji Tomislav Šerić, nekadašnji direktor Hrvatske elektroprivrede iz vremena vlade Kukuriku koalicije.

Upravno vijeće Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga 7. svibnja odobrilo je rješenje kojim se Osječanima izdaje odobrenje za osnivanje i upravljanje tim fondom koji će biti specijaliziran za ulaganje u bitcoin. Trenutačno su još u fazi prikupljanja početnih ponuda udjela, a za aktiviranje su odredili minimalno milijun kuna.

Sustav skrbništva

Kako nam kaže Šerić, interesa ima, smatra da će prikupiti znatno više od minimalne vrijednosti. Fond je namijenjen samo za profesionalne i kvalificirane ulagače s “visokim apetitom za rizik”, dodaje, a glavna mu je prednost to što će sada u bitcoin moći ulagati i oni investitori kojima to dosad nije bilo moguće. Hanfa pritom upozorava javnost da “ulaganje u kripto imovinu predstavlja dodatni rizik zbog visoke volatilnosti i neizvjesnosti u vezi s regulatornim okvirom koji se odnosi na kripto imovinu”. Smatraju da je to proizvod za dugoročne investitore, kojima je to dodatak tradicionalnom investicijskom portfelju.

Cijeli članak možete pročitati na: novac.jutarnji.hr

Foto: Pixabay