PEKING, 16. svibnja 2017. (Hina/Reuters) – Kineske kompanije u državnom vlasništvu predvođene konglomeratom za zrakoplovne tehnologije i znanost (CASC) osnivaju fond vrijedan 150 milijardi juana (21,78 milijardi dolara) za potrebe ulaganja u nove tehnologije, objavila je u utorak državna novinska agencija Xinhua.

Kineska vlada potiče industrijske tvrtke da povećaju lanac vrijednosti tehničkim inovacijama i strožim standardima efikasnosti kako bi stvorile globalno konkurentne konglomerate.

U kolovozu prošle godine kinesko državno vijeće odobrilo je uspostavu 200 milijardi juana vrijednog investicijskog fonda rizičnog kapitala, koji bi financirale kompanije u državnom vlasništvu a bio bi usmjeren na ulaganja u nove tehnologije.

Fond čiju je uspostavu u utorak objavila kineska aeronautička tvrtka CASC bit će usmjeren ulaganjima u nove strateške industrije, poput 3D printanja, aeronautike, ultrabrzih vlakova, kvantnih komunikacija i robotike, objavila je agencija Xinhua.

Sudionici tog fonda uključuju, među ostalima, konglomerat u industriji željezničkih vozila CRRC, Kinesku industrijsku i komercijalnu banku, Kinesku poštansku štedionicu, Razvojnu banku Shangai Pudong i lokalne vlasti u Pekingu.

CASC je kineska kompanija u državnom vlasništvu koja proizvodi rakete, satelite i svemirske postaje, te strateške projektile i druga oružja.

 

(Hina)