ZAGREB, 16. svibnja 2017. (Hina) – Kako strategija poslovanja u oblaku može transformirati poslovanje tvrtki te kako kapitalizirati mogućnosti koje pruža digitalizacija – bile su glavne teme 11. konferencije Oracle Cloud Day, koja je u utorak u organizaciji tvrtke Oracle u Zagrebu okupila više od 300 domaćih i stranih sudionika.

Otvarajući konferenciju, direktor Oraclea za Adriatic regiju Marin Tadić istaknuo je da digitalna transformacija poslovanja zasnovana na računarstvu u oblaku predstavlja revoluciju u izgradnji i korištenju IT sustava, a ključ za razumijevanje tog procesa je digitalna komunikacija koja omogućava bolje poslovne interakcije povezivanjem ljudi, lokacija i stvari.

“Informacijska tehnologija danas napreduje toliko brzo da nova tehnološka postignuća i proizvodi namijenjeni krajnjim korisnicima izlaze gotovo svaki dan. Oracle najveću važnost pridaje dinamičnom rastu računarstva u oblaku ili cloudu, koje se više i ne smatra jednim od IT trendova nego je postao sasvim prirodni fenomen koji se sve više i sve brže usvaja u svijetu poslovnog IT-a”, naglasio je Tadić.

Ključnu prezentaciju na konferenciji održao je potpredsjednik Oraclea za središnju, istočnu Europu i zemlje CIS-a Janusz Naklicki, usporedivši pritom podatke i informacije s gorivom.

“Često se kaže da su podaci novo gorivo današnjice, a za razliku od starih goriva, poput nafte, koji se jednom prerade, podaci i informacije kontinuirano proizvode novo gorivo odnosno još više podataka, koji se potom mogu koristiti za optimizaciju postojećeg ili stvaranje nekog potpuno novog proizvoda. To je ono što podatke čini jedinstvenima i vrijednima, no unatoč tome tek 5 posto kompanija u svijetu je svjesno vrijednosti svojih podataka”, ocijenio je Naklicki.

Osim Oracleovih govornika na konferenciji su izlaganja i prezentacije studija slučaja imale i brojne domaće tvrtke, partneri Oraclea i druge, poput Neosa, Hipersferea, Multicoma, HEP-a, Addiko Banke, Combisa, King ICT-a i druge.

Oracle je jedna od vodećih svjetskih proizvođača poslovnog softvera i hardvera, a današnju konferenciju u Zagrebu održao je pod motom “Inovacija za rast. Znanje za kontrolu” te u suradnji s američkih tehnološkim divom, tvrtkom Intel.

(Hina)