MALI LOŠINJ, 16. svibnja 2017. (Hina) – Hrvatska turistička zajednica (HTZ) dodijelila je u utorak na svečanosti u Malom Lošinju stranim novinarima 13. put tradicionalne nagrade “Zlatne penkale” za objave u prošloj godini o Hrvatskoj i njezinu turizmu.

“Zlatnu penkalu” za pisani materijal ove je godine osvojio francuski novinar Jean Louis Tremblais iz “Figaro Magazine” za reportažu “Lošinj i Cres, arhipelag zlatnog runa”. Za TV reportažu pod naslovom “Slavonija” nagradu je osvojio talijanski novinar Marco Preti s RAI 3 (CORAL CLIMB ZA RAI 3), a za blog Ronald Kordiš iz Slovenije za objavu “Motovun – ideje za nedeljski izlet” na svojem blogu HAD.SI.

“Zlatna penkala” ove godine održala se dva dana na Kvarneru, u Opatiji i Malom Lošinju. Zaprimljeno je 29 nominacija i nominirana su 33 novinara, a njih 27 sudjelovalo je na svečanoj dodjeli i u popratnom programu u sklopu kojeg su obišli i upoznali odredište domaćina – Kvarner. Nominirani su bili novinari iz Austrije, Švicarske, Belgije, Češke, Francuske, Italije, Mađarske, Nizozemske, Luksemburga, Njemačke, Poljske, Rusije, Ukrajine, Slovačke, Slovenije, Švedske, Danske, Estonije, Velike Britanije i SAD-a.

“Strani gosti čine oko 90 posto turističkog prometa u Hrvatskoj i upravo zato ova nagrada ima posebnu važnost i težinu u doprinosu promociji hrvatskog turizma na inozemnim tržištima. Lijepe priče i dojmovi o Hrvatskoj, nastali na temelju osobnog iskustva, najbolja su preporuka i motiv svima onima koji još nisu otkrili čari i prirodne ljepote naše zemlje da to uskoro učine”, istaknuo je ministar turizma Gari Cappelli prigodom svečane dodjele “Zlatne penkale”.

Uz Hrvatsku turističku zajednicu kao nositelja i glavnog organizatora, ove su godine bili partneri turističke zajednice Kvarnera i gradova Opatije i Malog Lošinja.

Dodjelom “Zlatne penkale” Hrvatska turistička zajednica ističe vrijednost profesionalnog pristupa pisanju o Hrvatskoj u stranim medijima te je u konačnici to prigoda za zahvalu novinarima na doprinosu u promidžbi hrvatskog turizma u svijetu.

Projektom “Zlatna penkala” omogućuje se, ističe HTZ, kontinuirana suradnja i informiranje inozemnih medija o hrvatskom turizmu te širenje pozitivnih vijesti o prilikama u hrvatskom turizmu, održavanje imidža Hrvatske kao poželjnoga turističkog odredišta i općenito hrvatskog turizma u svijetu.

Proteklih godina domaćini “Zlatne penkale” bili su Zagreb, Split, Rovinj, Dubrovnik, Čakovec, Osijek, Otočac, Zadar, Šibenik i Split.

 

(Hina)