PEKING, 27. veljače 2017. (Hina/AFP) – Kineski energetski div Sinopec sve se više okreće obnovljivim izvorima energije u kontekstu pada cijena nafte i posustajanja gospodarskog rasta, a posebno su se aktivirali u segmentu eksploatacije geotermalne energije.

Kina pokriva dvije trećine potreba za električnom strujom iz ugljena a samo 0,5 posto iz izvora geotermalne energije, koji inače uključuju izvore vruće vode, gejzire i vulkane.

U početnoj fazi istraživanja tog potencijala državni naftni div Sinopec ušao je 2009. godine u partnerstvo s islandskom kompanijom Arctic Green Energy, kako bi osigurao tehničku podršku iz zemlje koja je lider u korištenju toplinske energije Zemlje.

Sinopec i Arctic Green Energy osnovali su zajedničku kompaniju i uložili 400 milijuna juana (58 milijuna dolara) u projekt u okrugu Xiong na sjeveru Kine, gdje su u potrazi za izvorima vruće vode postavili gotovo 70 bušotinskih postrojenja.

“Zahvaljujući položaju na hrptu na sjeveru Atlantika, Island ima izvanredne resurse, s temperaturama višom od 250 stupnjeva Celzija, što je dovoljno da opskrbu elektrana”, tumači Wang Yanxin, Sinopecov stručnjak za geološka istraživanja.

“U Kini pak temperature rijetko gdje premašuju 150 stupnjeva Celzija – ako izuzmemo Sečuan i Tibet – pa smo prisiljeni koncentrirati se na sustave grijanja”, dodaje.

Sinopec je proteklih godina trpio negativne posljedice oštrog pada cijena nafte i slabijeg gospodarskog rasta u Kini, pa u sektoru obnovljivih izvora osim u geotermalnu energiju po svemu sudeći kontinuirano ulažu i u energiju Sunca i vjetra.

Kompanija ima postrojenja za eksploataciju geotermalne energije u 16 kineskih pokrajina, zahvaljujući kojima griju nekih 40 milijuna kvadratnih metara stambenog i industrijskog prostora. Ujedno smanjuju emisiju štetnih plinova po nekim procjenama za tri milijuna tona.

Prema Sinopecu, Xiong je prvi grad u Kini “bez dima” nakon što su eliminirali stare sustave grijanja bazirane na ugljenu.

Do 2020. godine u Kini bi prema njihovim planovima trebalo biti 20 takvih gradova.

U istom razdoblju planiraju također udeseterostručiti geotermalne resurse i povećati proizvodnju električne energije iz tog izvora na 530 megawata, te utrostručiti površinu grijanu geotermalnom energijom.

Iako zvuči ambiciozno, plan je skroman u usporedbi s islandskih blizu 700 megawata te američkih 3.930 megawata, napominje novinska agencija AFP.

(Hina)