ZAGREB, 27. veljače 2017. (Hina) – Na tržištu poštanskih usluga prošle je godine i u njenom zadnjem tromjesečju nastavljen pozitivan trend u gotovo svim segmentima, uz rast prihoda od pet posto u odnosu na 2015. godinu, izvijestila je u petak Hrvatska regulatorna agencija za mrežne djelatnosti (HAKOM).

“Pojačane aktivnosti na tržištu poštanskih usluga u zadnjem lanjskom tromjesečju utjecale su na rast ukupnog broja usluga i prihoda za cijelu prošlu godinu, čime je nastavljen pozitivni trend iz zadnjih nekoliko godina”, naglašavaju iz HAKOM-a.

Iznose da je u četvrtom tromjesečju prošle godine zabilježen porast i u međunarodnom poštanskom prometu, posebno u segmentu prekograničnog prometa paketa, odnosno usluga povezanih s e-trgovinom, pri čemu je broj usluga, u odnosu na treće tromjesečje 2016. porastao za oko 15 posto.

To je povećanje utjecalo i na rast udjela međunarodnog prometa u ukupnom prometu, pa je tako više od 8 posto svih poštanskih usluga ostvareno u međunarodnom prometu.

“Pozitivna kretanja u ostvarenju usluga donijela su i veće prihode od obavljanja poštanskih usluga koji su porasli na tromjesečnoj, ali i na godišnjoj razini, i to za pet posto u odnosu na 2015.”, kažu iz HAKOM-a napominjući da se nastavak pozitivnih kretanja na tržištu poštanskih usluga očekuje i u ovoj godini.

(Hina)