ZAGREB, 27. veljače 2017. (Hina) – Hrvatski telekom (HT) u ponedjeljak je na najvećem svjetskom sajmu mobilnih tehnologija Mobile World Congress-u (MWC) u Barceloni predstavio uslugu Call-lifting, koja pomaže boljem komuniciranju te mrežnu tehnologiju NarrowBand dizajniranu za primjenu s IoT (Internet of Things) rješenja.

O tome su u ponedjeljak izvijestili iz HT-a ističući da svoje usluge na kongresu MWC u Barceloni predstavljaju treću godinu za redom, kao i da su razvijene u suradnji domaćih (HT-ovih) i stručnjaka iz Deutsche Telekoma (DT)-a te je tendencija da postanu dio globalne ponude.

Usluga Call-Lifting nadogradnja je videopoziva koja kombinira pametni telefon i autonomni dron koji snima korisnika i omogućuje mu da ‘live streama’ (uživo prenosi) svoje neposredno iskustvo. Usluga je na MWC-u predstavljena ‘live’ pozivom iz Hrvatske, pa su brojni posjetitelji tog kongresa mogli uživo pratili atraktivne scene zabilježene dronom iz Dubrovnika.

Glavne prednosti te usluge, kako kažu iz HT-a, je umanjivanje osjećaja fizičke udaljenosti te vizualno i emotivno dijeljenje trenutaka u realnom vremenu.

HT je na MWC-u u suradnji s drugim članicama DT Grupe predstavio i pilot-projekt korištenja Smart City rješenja putem nove mobilne mrežne NarrowBand-IoT tehnologije, čije su neke od prednosti pouzdana i sigurna mobilne komunikacija, odlično rasprostiranje i visoka kvaliteta mobilnog signala u zatvorenim prostorima te niska potrošnja energije potrebne za rad IoT rješenja.

HT-ovi partneri Eco Mobile iz Zagreba i Mobilisis iz Varaždina već su prilagodili svoja Smart City rješenja za rad putem te tehnologije u sklopu rješenja za evidenciju odvoza komunalnog otpada, odnosno za sustave za pametni parking.

Kongres MWC u Barceloni se održava od 27. veljače do 2. ožujka.

(Hina)