LONDON, 27. veljače 2017. (Hina/Reuters) – Cijene nafte porasle su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima prema 57 dolara, poduprte novim signalima iz Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) o ograničavanju opskrbe dok američki proizvođači i dalje povećavaju proizvodnju iz škriljca.

Na londonskom je tržištu cijena barela porasla za 55 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 56,54 dolara. Na američkom se tržištu barelom trgovalo po 39 centi višoj cijeni, od 54,38 dolara.

Tržište i dalje prati realizaciju sporazuma vodećih proizvođača iz studenog prošle godine, po kojem bi proizvodnja u prvoj polovini ove godine trebala biti smanjena za 1,8 milijuna barela dnevno. Prošlog tjedna glavni tajnik OPEC-a Mohamed Barkindo potvrdio je da je već u siječnju dosegnuto oko 90 posto zacrtanog smanjenja.

U međuvremenu su i Irak i Ujedinjenih Arapski Emirati, koji su dosada najviše kaskali s provedbom, poručili da će ubrzati s realizacijom zacrtane kvote.

Sjenu na njihova nastojanja baca reakcija američkih proizvođača na više cijene nafte. Američke su kompanije povećale proizvodnju iz škriljaca pa je na kraju prošlog tjedna broj bušotinskih postrojenja u SAD-u dosegnuo 602, najviše od listopada 2015., objavila je savjetodavna kompanija Baker Hughes Inc.

Reuterovi izračuni pokazuju da je u prošla dva tjedna otvoreno čak 15 novih postrojenja.

Reutersovo istraživanje OPEC-ove proizvodnje objavljeno krajem ovog tjedna pokazat će kakva je bila usklađenost za veljaču.

“To je nešto više od naše procjene da će ih u prvoj polovini 2017. godine otvarati sedam tjedno”, napisao je glavni robni analitičar nordijske banke SEB Bjarne Schieldrop.

Odvojeno je OPEC danas objavio da je cijena barela referentne košarice njegove nafte u petak iznosila 53,61 dolar, te se smanjila za 34 centa u odnosu na prethodni dan trgovanja.

(Hina)