ZAGREB, 27. veljače 2017. (Hina) – Istraživačko-razvojne tvrtke CADCAM Grupa i Energy Plus osigurale su kroz program Eureka  Hrvatske agencije za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (Hamag-Bicro) više od dva milijuna kuna potpora kojim se mala i srednja poduzeća potiču na suradnju s međunarodnim partnerima u pokretanju istraživačko-razvojnih aktivnosti, izvijestili su u ponedjeljak iz Hamag-Bicroa.

Predstavnici tih tvrtki potpisali su ugovore s Hamag-Bocroom o dodjeli sredstava za projekte međunarodne istraživačko-razvojne suradnje.

Hamag-Bicro i CADCAM Grupa potpisali su ugovor za projekt SmartMForming, kojim Agencija preuzima financiranje dijela projekta i to u ukupnom iznosu od 1,09 milijuna kuna, što čini 50 posto projektnih troškova hrvatskog partnera.

CADCAM Grupa je inovativna tvrtka koja implementira najnaprednija programska rješenja koja se najviše koriste u automobilskoj i zrakoplovnoj industriji te u proizvodnji industrijske opreme. Projektu SmartMForming glavni je cilj razvoj metoda i rješenja ”pametnog” oblikovanja čelika visoke čvrstoće korištenjem servo pogona i senzora. Servo pogoni i senzori integrirani s alatom skratit će tehnološko vrijeme, povećati kvalitetu proizvoda, smanjiti cijenu alata za vrijeme njegovog vijeka trajanja i najvažnije, povećati mogućnost proizvodnje složenijih proizvoda.

“U projektu SmartMForming koristit ćemo najnoviju inovativnu tehnologiju 3DExperience, koju smo primijenili i u tvrtki Rimac Automobili, kako bismo uspjeli razviti i dati na tržište nova pametna rješenja u razvoju i dizajnu alata”, istaknuo je generalni direktor CADCAM Grupe Zlatko Šimunec.

S Energy Plusom potpisan je ugovor o dodjeli sredstava za projekt E+AURORA – Svjetlo nevidljivog izvora, kojim Hamag-Bicro  preuzima financiranje u ukupnom iznosu od 1,02 milijuna kuna,  što čini 49 posto projektnih troškova hrvatskog partnera.

Riječ je o projektu usmjerenom razvoju visokokvalitetnog inovativnog seta rasvjetnih tijela koje će značajno podići tehnološki i ekološki standard u upravljanju energijom u objektima privatne, javne i poslovne namjene na globalnom tržištu. Konačni rezultat projekta su nova, drugačija i jedinstvena rasvjetna svjetla s LED izvorima svjetlosti koja rješavaju problem izravnog svjetla korištenjem jedinstvenih optičkih rješenja uklanjajući pritom blještanje i pružajući korisnicima ugodnost boravka u prostoru.

Predsjednik Uprave Energy Plusa Zvonko Magić istaknuo je kako će  projektom E+AURORA – svjetlo nevidljivog izvora, tvrtka razviti inovativnu seriju rasvjetnih tijela koja će omogućiti bolji vizualni doživljaj uz maksimalno smanjenje zamora očiju uzrokovanog primjenom umjetne rasvjete u unutarnjim prostorima.

Prijave na novi natječaj za program Eureka otvorene su do 31. ožujka ove godine.

(Hina)