LONDON, 22. ožujka 2017. (Hina/Reuters) – Kineski proizvođač automobila Geely, vlasnik London Taxi Company (LTC), otvorio je u srijedu u Britaniji 300 milijuna funti vrijednu tvornicu električne verzije kultnog londonskog crnog taksija koji će voziti u gradovima diljem svijeta.

Pogon u Coventryju u središnjoj Engleskoj „ima kapacitet za proizvodnju više od 20.000 vozila godišnje… riječ je o najboljim komercijalnim vozilima u svijetu s ultra-niskom emisijom štetnih plinova”, navela je kompanija LTC u priopćenju.

Geely je kupio LTC prije četiri godine, nakon što se ta britanska tvrtka našla u ozbiljnim financijskim teškoćama. Kineska je kompanija inače vlasnik Volva čiju će tehnologiju i komponente koristiti i u proizvodnji novih taksija.

„Danas LTC okreće novu stranicu”, istaknuo je izvršni direktor britanske kompanije Chris Gubbey nakon otvaranja više od 1.000 novih radnih mjesta u novoj tvornici.

Predsjednik uprave LTC-a Carl-Peter Forster naglasio je pak da je tvornica „prvi potpuno novi pogon za proizvodnju automobila u Velikoj Britaniji u više od jednog desetljeća, prva tvornica isključivo električnih vozila u Velikoj Britaniji, te prvo veliko kinesko ulaganje u autoindustriju u Velikoj Britaniji”.

Povrh 300 milijuna funti (346 milijuna eura) koje je uložio LTC, izgradnju tvornice poduprla je sa 16,1 milijun funti i britanska vlada.

(Hina)