BERLIN, 22. ožujka 2017. (Hina/AFP) – Njemačkim radnicima plaće su u 2016. godini porasle treću godinu zaredom, pokazali su u srijedu najnoviji podaci njemačkog statističkog ureda Destatisa.

Plaće u Njemačkoj u 2016. su realno uvećane 1,8 posto, izvijestio je statistički ured, potvrdivši time procjenu iz veljače.

Rast je nešto slabiji nego u rekordnoj 2015. godini, kada su realno porasle 2,4 posto. U 2014. uvećane su 1,9 posto.

S ciljem boljeg uvida u stanje kupovne moći građana, statističari podatke o rastu realne plaće dobivaju tako da oduzmu godišnju stopu inflaciju od rasta nominalne plaće, koji je lani iznosio 2,3 posto. U prošloj godini godišnja je stopa inflacije iznosila 0,5 posto.

Zbog jačanja inflacije pred kraj godine realni je rast plaća u četvrtom kvartalu usporio na svega 1,1 posto, nakon što je u tromjesečju od siječnja do ožujka dosegnuo čak 2,7 posto.

“Kao i u prethodnoj godini, kod zaposlenika s plaćama ispod prosjeka povećanje nominalnih plaća bilo je veće od prosjeka”, komentirali su u Destatisu.

Rast plaća u najvećem europskom gospodarstvu dobra je vijest za Europsku središnju banku (ECB) jer bi veće plaće trebale poduprijeti osobnu potrošnju a time i gospodarstvo eurozone i stopu inflacije prema u ECB-u zacrtanih nešto ispod dva posto, smatraju dužnosnici u središnjoj banci.

Više plaće su “ključan faktor samoodrživog povećanja stope inflacije”, kazao je čelnik ECB-a Mario Draghi na tiskovnoj konferenciji početkom ožujka, podsjeća AFP.

Rast njemačkog gospodarstva u posljednje se vrijeme sve više oslanja na domaću potrošnju, premda je tradicionalno snažan njemački izvozni sektor i dalje u solidnoj formi, primjećuje nadalje AFP.

(Hina)