Kineski trgovci kriptovalutama i dalje nastavljaju svoj rast unatoč četverogodišnjem suzbijanju Pekinga, rekli su stručnjaci za CNBC.

U petak je kineski potpredsjednik vlade Liu He rekao da je potrebno “poduzeti mjere protiv rudarenja i trgovanja bitcoinima” kako bi se spriječili rizici za “društveni sektor”. Kineske su vlasti već dugo zabrinute zbog špekulativne prirode kriptovaluta i njihovog rizika po stabilnost financijskog sustava. Posljednji komentari potpredsjednika vlade izazvali su strahove od pojačanog suzbijanja.

No, teške riječi iz Pekinga nisu novost. Kina je još davne 2017. godine zatvorila lokalne burze kriptovaluta i zabranila takozvane “initial coin offerings” (ICO), kao način prikupljanja novca za kripto tvrtke izdavanjem digitalnih tokena.

U studenom 2015. oko 92% trgovine bitcoinima obavljeno je s kineskom valutom renminbi, prema podacima tvrtke CryptoCompare, tvrtke za kriptovalute. Kineski trgovci imali su mogućnost prilično značajno uzdrmati tržište kriptovaluta povodeći se bilo kakvim vijestima vezanim uz bitcoin u Kini. No, do studenog 2017. kineski renminbi činio je samo 0,07% ukupnog tržišta bitcoina.

Međutim, to prikriva činjenicu da kineski trgovci i dalje ostaju značajna snaga u trgovini bitcoinima, prema Matthewu Grahamu, izvršnom direktoru tvrtke Sino Global Capital, tvrtke s rizičnim kapitalom sa sjedištem u Pekingu koja se fokusirala na blockchain tehnologije.

Kako je Kina povećala svoj nadzor nad kriptovalutnim sektorom, stvorilo se svojevrsno sivo tržište. Kineske burze poput Huobija i OKExa preselile su se u inozemstvo jer nisu više mogle dobiti licencu u Kini.

Cijeli članak možete pročitati na: pcchip.hr

Foto: Pixabay