Podaci koje je objavio Bloomberg alarmantni su. Dvije trećine od trideset najboljih kineskih tvrtki za nekretnine prema prodaji koje je rangirao China Real Estate Info Corp. prekršile su barem jedan od kriterija poznatih kao “tri crvene linije” koje je “propisao” kineski predsjednik Xi Jinping, pokazali su podaci koje je prikupio Bloomberg.

Tri su crvene linije:

  • Obveze nekretnina ne bi smjele biti veće od 70% imovine
  • Neto dug ne bi smio biti veći od kapitala
  • Gotovina bi trebala biti barem jednaka kratkoročnim zajmovima

Kineski developeri su suočeni s rastućim financijskim poteškoćama jer stroža pravila o zaduživanju i kampanja vlasti opterećuju sektor. Kriza likvidnosti u Evergrande Grupi uzburkala je tržišta, a nacionalni sektor nekretnina čini gotovo polovicu problematičnog svjetskog duga denominiranog u dolarima. Špekulativni prinosi nakratko su u listopadu premašili 20%, a to je najviše u posljednjem desetljeću.

Međutim, s obzirom na važnost kineske ekonomije u globalnoj ekonomiji i međunarodnoj trgovini, usporavanje bi imalo učinke prelijevanja na glavne trgovinske partnere Kine u Aziji, Europi i Sjevernoj Americi. Najveći trgovinski partner Kine je SAD (s udjelom od 17,5 posto), a slijede Hong Kong, Japan, Vijetnam, Južna Koreja, Njemačka, Nizozemska, Velika Britanija i Indija.

Cijeli članak možete pročitati na: tportal.hr

Foto: Pixabay