Prošla je godina donijela tektonske pomake na sceni hrvatskoga krupnog kapitala. Dogodila se promjena na vrhu koja bi mogla obilježiti sljedeće godine biznisa u Hrvatskoj. Druga je podjednako velika novost ta da je milijardu kuna prihoda (ili više) dohvatio rekordno velik broj kompanija – čak 95 – što je 21 više nego prethodne godine koju je obilježio poslovni pad prouzročen pandemijom i lockdownom, ali i osam kompanija više nego 2012., koja je dosad bila najberićetnija za hrvatske milijardere.

Vujnovac jači od svoje Enne

Broj milijardera bio bi i veći da zbog vlasničkih preslagivanja neke kompanije, poput Crodux derivata dva i Dalekovoda, nismo provizorno konsolidirali s kompanijama koje su ih preuzele kako bismo dobili što točniji odnos snaga među najvećim poduzetnicima.

Prvi je put najmoćnija kompanija Energia naturalis, koja je 2021. podignula prihode za impozantna 3,3 puta. Dosad su najveće konsolidirane prihode ostvarivali samo Ina i Agrokor, odnosno Fortenova. Takav rast ponajviše je zasnovan na rastu cijena plina. Temeljna i najveća pojedinačna tvrtka, Prvo plinarsko društvo, više je nego udvostručilo prihode. No grupacija Pavla Vujnovca brzo se razvija i u drugim područjima – od željezničkog transporta i ICT-a do poljoprivrede. Osim toga, u konsolidirani prihod od 37,1 milijarde kuna nisu uračunani doprinosi tvrtki koje Vujnovac dodatno kontrolira izvan grupacije Enna. Riječ je, prije svega, o njegovu osobnom udjelu u Fortenovi (30-ak posto), u Pevexu je najveći dioničar (36,62 posto), vlasnički kontrolira i Luku Ploče…

Cijeli članak možete pročitati na: lidermedia.hr

Foto: Pixabay