Najveći europski vojni sukob od Drugog svjetskog rata bjesni Ukrajinom, a kakvu ulogu igraju bitcoin i kriptovalute? Prema riječima Washington Posta, bitka između Rusije i Ukrajine je ‘prvi kripto rat na svijetu’ jer obje strane otkrivaju prednosti bezgranične, slobodne i valute otporne na cenzuru.

Ljudi diljem svijeta već su donirali milijune nevladinim organizacijama koje pokušavaju obraniti Ukrajinu od ruske divljačke invazije. U međuvremenu, neki u Ukrajini okreću se bitcoinu jer ratna panika iscrpljuje bankomate u zemlji. U jednom slučaju, danski novinari koristili su, kako se izvješćuje, Satoshijevu valutu za kupovinu automobila i bijeg iz zemlje. Prije dvadeset godina zlato se možda koristilo za trampu u zoni sukoba, danas je to bitcoin.

U međuvremenu, vodeće kripto figure, od kojih su mnoge bogate kao ruski oligarsi, daju svoj utjecaj sukobu. Osnivač ethereuma Vitalik Buterin na Twitteru je na svom materinjem ruskom jeziku osudio invaziju. Sam Bankman-Fried tweetao je da je FTX dao 25 dolara svakom Ukrajincu na platformi.

Ali otvorena priroda kriptovaluta je dvosmjerna ulica. Neki predviđaju da će se Rusija i njezini čelnici okrenuti kriptovalutama kao način zaobilaženja ekonomskih sankcija. Bitcoin bi mogao pomoći dobrim momcima, ali može pomoći i lošim momcima. Kao što mnogi u kripto zajednici vole reći, tehnologija je agnostička i neutralna.

Cijeli članak možete pročitati na: lider.media

Foto: Pixabay