Od prošlog šoka još se nisu oporavili, smanjili su proizvodnju, a strahuju od onoga što slijedi…

Neretvanski poljoprivrednici strepe od rata u Ukrajini. Svjetska politika prelama se tako preko leđa neretvanskog seljaka koji posljednjih godina ionako jedva preživljavaju. Otkako su uvedene sankcije Rusiji 2014. godine neretvanske mandarine se ne izvoze u tu zemlju, što se negativno odrazilo na ukupnu proizvodnju.

Još prije osam godina kada su uvedene sankcije prema Rusiji neretvanske mandarine se više nisu mogle izvoziti u tu zemlju što je bio veliki šok za ovdašnje poljoprivrednike u uvjetima hiperprodukcije i masovne proizvodnje mandarina. Rusko tržište „gutalo“ je tako više od dvadeset tisuća tona mandarina, skoro trećinu godišnjeg uroda. Međutim, nakon zabrane izvoza mandarina u Rusiju ovdašnji poljoprivrednici dovedeni su na rub opstanka. Mandarine su propadale na stablima jer ih nije bilo moguće prodati.

Neki poljoprivrednici se od tog šoka nikada nisu oporavili, smanjili su proizvodnju ili su se potpuno prestali baviti mandarinama. Tek kasnije je krenuo izvoz u zemlje EU-a, ali to nikada nije moglo nadomjestiti rusko tržište koje je bilo glavno za prodaju neretvanskih mandarina. Ovdašnji poljoprivrednici su se potiho nadali da će se rusko tržište otvoriti i da će mandarina tamo krenuti, no rat u Ukrajini ugasio je i zadnje takve nade. Rusko tržište definitivno je izgubljeno ali ostaje otvoreno pitanje što će biti sa zemljama u okruženju ukoliko se nastavi ratni sukob. Hoće li se mandarine uopće moći izvoziti u Poljsku, Moldaviju i druge zemlje?

Neretvanski poljoprivrednici s kojima smo razgovarali nadaju se da će se ratni sukobi smiriti jer ako se to ne dogodi ovdašnja poljoprivreda će potpuno propasti.

Cijeli članak možete pročitati na: slobodnadalmacija.hr

Foto: Pixabay