Sve tužbe na temelju kolektivne presude u slučaju franak moraju se podnijeti najkasnije do 14. lipnja 2023. godine, jer će svaka tužba koja se podnese nakon toga roka biti kasno podnesena, i obeštećenje neće biti moguće uslijed zastare potraživanja.

Oni koji još nisu tužili mogu tražiti sav preplaćeni tečaj i pripadajuće zatezne kamate, dok više ne mogu tražiti preplaćene kamate jer su taj dio tužbenog zahtijeva morali podnijeti najkasnije do 13. lipnja 2019., pojasnili su u Udruzi Franak primjenu objedinjenog pravnog shvaćanja o zastarama koje je Vrhovni sud RH objavio jučer.

– Pritom napominjemo da će vjerojatno novi tuženik umjesto Sberbank biti njezin pravni sljednik Hrvatska poštanska banka koja je kupila tu banku, osim ako se ne formira neka nova banka u vlasništvu HPB-a kao banke majke pa će onda tuženik biti ta nova banka kao pravni sljednik Sberbank – pojašnjavaju i nove okolnosti nastale zbog zbivanja oko Sberbanke. 

– Mi nismo zadovoljni takvom odlukom VSRH jer smo očekivali da se kao početak tijeka zastare računa individualna pravomoćna presuda. Pozivamo sve potrošače s nekonvertiranim, bilo otplaćenim, bilo neotplaćenim CHF kreditima da odmah bez odgode pokrenu sudske postupke za utvrđenje ništetnosti valutne klauzule CHF i isplatu razlike tečaja i pripadajućih zateznih kamata, uz napomenu da i dalje potrošači mogu tražiti ponajprije deklaratornu ništetnost cijelog CHF ugovora, o čemu će VSRH također uskoro donijeti pravno shvaćanje. Predsjednik VSRH najavio je da će se o ništetnosti CHF ugovora odlučiti do Uskrsa ove godine pa vjerujemo da će se to ostvariti – kažu u UF-u. 

Cijeli članak možete pročitati na: vecernji.hr

Foto: Udruga Franak