Nekima su dionice skočile u nebo… Investitori u ‘čiste‘ fondove i kompanije vjeruju kako će sukob u Ukrajini samo motivirati članice EU da nastave sa zelenim ulaganjima.

S obzirom na to da se Ukrajina neočekivano solidno drži u obračunu s nadmoćnijom ruskom armijom, investitori su se prema pisanju Bloomberga, primjerice, počeli raspitivati kako kupiti dio od 277 milijuna dolara ukrajinskih ratnih obveznica koje kijevska vlast namjerava potrošiti na financiranje obračuna s Rusima. Dio investitora raspituje se za tu mogućnost jer jednostavno žele pomoći napadnutima da se obrane od agresora, ali postoji i grupa ulagača kojima su primamljivi 11-postotni prinosi na ukrajinsku ratnu obveznicu, što je oko 5 puta više nego što nudi 30-godišnja obveznica američkog Treasuryja.

Drugi i nešto odmjereniji primjer potencijalno isplativog ulaganja nakon što je Putin proizveo globalno stanje napetosti i neizvjesnosti jesu investicije u obnovljive izvore energije odnosno u fondove i kompanije koji su fokusirani na taj biznis.

Pogledajte samo dionice kompanija koje su fokusirane na solarnu energiju: Solar je od početka invazije porastao 33 posto, Sunnova Energy International 32 posto, Sunlight Financial 26 posto, a NextEra (najveći na svijetu u solarnom biznisu) za lijepih 7 posto.

Jako dobro su prošli i ostali europski igrači koji su u biznisu s čistom energijom: Siemens je rastao 28 posto, Nordec 33 posto, Vestas odličnih 34 posto, a Ørsted 28 posto.

Cijeli članak možete pročitati na: novac.jutarnji.hr

Foto: Pixabay