Bitcoin i druge kriptovalute našle su se na meti kritika ekoloških aktivista koji navode ogromnu potrošnju energije koja loše utječe na okoliš. Oni su naveli kako za samo jednu transakciju Bitcoin potroši 1173 kilovatsata (kWh), a toliko energije potroši prosječan stan za oko 4 mjeseca.

Ni druga najveća svjetska kriptovaluta, Ethereum, ne može se baš pohvaliti svojom energetskom učinkovitošću s obzirom da godišnje troši čak 78 Terawat-sati (tWh). Ova potrošnja bi se u budućnosti trebala drastično smanjiti

Iako se trenutno nalazimo u kripto zimi, na neke altcoine ona ne djeluje, a oni bilježe odličan rast u posljednjih nekoliko tjedana, s tendencijom da se nastavi i ulaskom u novu godinu. Većina ovih coina troši manje od 1% energije koju troše “velike” kriptovalute. Imamo nekoliko coina koji su u fokusu, a najbolji i s ekološke strane najzeleniji projekt predstavlja IMPT.

IMPT je konačno stigao!

IMPT token predstavlja ERC-20 token koji radi na Ethereum mreži, a koji je imao nevjerojatnu pretprodaju u kojoj je prikupio ogromnih 20,5 milijuna dolara ulaganja koja su većinom došla od ekološki osviještenih ulagača kojima je osim velike zarade bitna i zaštita okoliša.

TAMA ima snažne pozitivne izglede za kraj 2022. i početak 2023.

Tamadoge (TAMA) predstavlja još jedan novi meme coin zasnovan na Ethereumu  koji je imao odličnu pretprodaju i prikupio čak 19 milijuna dolara što je daleko više od planirana 2 milijuna dolara. Kako je TAMA ERC-20 coin, on troši dosta manje energije od ostalih coina.

ALGO

Algorand, ALGO, je ugljično negativna kriptovaluta za koju se očekuje da će donijeti velike dobitke investitorima u narednom razdoblju. ALGO je glavni rival Ethereuma jer nudi veću skalabilnost i veću brzinu transakcija od Ethereum mreže.

Cijeli članak i ostale coine možete pronaći na: geek.hr

Foto: Pixabay