Njemački Bundestag je u ponedjeljak donio odluku o paketu koji uključuje nove mjere pomoći građanima koji imaju financijskih poteškoća zbog visoke inflacije i povećanih troškova energije.

Potrošači prirodnog plina i toplinske energije oslobađaju se akontacije u prosincu. To se, primjerice, odnosi na vlasnike kuća ili zgrada koji imaju direktan ugovor o opskrbi plinom s dobavljačem, ali i na mala i srednja poduzeća, prenosi Fenix magazin.

Prema izračunima portala Verivox, očekuje se da će prosinačka ušteda za obitelj u nizu s godišnjom potrošnjom od 20.000 kilovatsati biti oko 300 eura. Kompenzacija se događa automatski, navodi se u pismu kancelara Olafa Scholza (SPD) članovima parlamentarne skupine SPD-a. Većina iznajmljivača uskoro će povećati akontacije, stoji u Scholzovom pismu.

Ipak, dogodine bi moglo doći do znatnih dodatnih plaćanja grijanja. Stoga bi stanodavci hitnu pomoć za komunalni račun za 2023. trebali prenijeti na stanare pa će dodatno plaćanje biti niže. Osim toga, planira se i posebna regulativa. U prijedlogu zakona stoji da će najmoprimci u prosincu biti obaviješteni o razmjerima olakšica vlasnika za troškove opskrbe prirodnim plinom ili toplinskom energijom.

Subvencija troškova grijanja i subvencija stanarine

Novom regulacijom stambenog dodatka subvencija za najamninu za kućanstva s niskim primanjima povećat će se od 2023. u prosjeku sa 180 na 370 eura mjesečno. Očekuje se da će se broj od oko 600.000 potpomognutih kućanstava utrostručiti na oko dva milijuna.

Cijeli članak možete pročitati na: n1info.hr

Foto: Pixabay