U nedavnoj saborskoj raspravi o izmjenama Zakona o minimalnoj plaći, koja iznosi 3.400 kuna neto i prima je oko 52 tisuće radnika, čule su se i kritike kako minimalna plaća iznosi samo 25 posto dostojanstvene plaće, što su neki zastupnici ocijenili krajnje neljudskim.

I nisu pogriješili. Minimalna plaća i dalje je daleko ispod praga siromaštva. Neljudski je raditi za 3.400 kuna mjesečno, pogotovo kad znamo da je prema sindikalnoj metodologiji koja uključuje troškove stana, režije, hrane, školovanja, odjeće, obuće, pristup zdravstvu, prometu…kao dostojanstvena plaća izračunata ona od 10.400 kuna. S dvije minimalne plaće po 3.400 kuna u četveročlanoj obitelji, nema ni ‘d’ od dostojanstvenog života. S takvim mizernim primanjima nemoguće je platiti režije, školovati djecu i zdravo ih hraniti, a kamoli podići kredit za stan ili automobil ili otići na neko putovanje ili koncert. U Sloveniji je primjerice zajamčena bruto minimalna plaća 1.024 eura, odnosno oko 7.700 kuna. 

Iako je Hrvatska u zadnjih pet godina napredovala po kriteriju udjela minimalne plaće u prosječnoj plaći s 38 posto na više od 46 posto, pitanje je kolika je njezina kupovna moć. Po tom smo kriteriju među najlošijim đacima Europske unije, zajedno s Bugarima zacementirani smo na samome dnu EU-a.

Cijeli članak možete pročitati na: slobodnadalmacija.hr

Foto: Pixabay