Koliko će porasti hrvatski minimalac postavi li za njega Bruxelles pravilo da mora iznositi najmanje 60 posto medijalne plaće, ovisit će o tome iz kojeg će se razdoblja računati najniža plaća.

To je jedna od nepoznanica o kojoj ovisi konačni iznos minimalne plaće. Da se takvo pravilo već primjenjuje i da se minimalac za ovu godinu određivao iz lanjske plaće za listopad, onda bi bruto minimalna plaća za ovu godinu umjesto važećih 4062 kune iznosila 4429 kuna, dok bi neto minimalac umjesto 3250 kuna bio 3378 kuna.

Ako bi se minimalac računao iz medijalne plaće za cijelu prošlu godinu, onda bi bruto minimalac iznosio 4363 kune, a neto 3341 kunu.

Nije neko povećanje, ali je ipak više od trenutačne minimalne plaće.

Europska komisija ovog je tjedna pokrenula drugu fazu savjetovanja s europskim sindikatima i udrugama poslodavaca o tome kako osigurati pravedne minimalne plaće za sve radnike u Europskoj uniji.

Iz Komisije navode da je zbog problema koje je izazvala pandemija koronavirusa za oporavak i izgradnju pravednih i otpornih gospodarstava ključno osigurati da svi radnici u Europskoj uniji zarađuju dovoljno za pristojan život, pri čemu su važne primjerene razine minimalnih plaća.

Minimalac se ove godine kreće od najnižih 312 eura bruto u Bugarskoj do sedam puta više, odnosno 2142 eura u Luksemburgu.

Cijeli članak možete pročitati na: slobodnadalmacija.hr

Foto: Pixabay