Hrvatska je šesta među 30 europskih zemalja po broju svih mjera za očuvanje stabilnosti gospodarstva i financijskog sektora, a jedna je od devet EU zemalja koja je osiguravajućim društvima privremeno zabranila isplatu dividendi, objavila je u srijedu Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga (Hanfa).

Savjet Hanfe je, naime, na današnjoj sjednici razmatrao pregled mjera za očuvanje financijske stabilnosti koje su poduzete u Europskoj uniji (EU) zbog pandemije Covid-19 te mjere i preporuke hrvatskog regulatora financijskih usluga izdane društvima u Hrvatskoj.

“Prema analizi javno objavljenih podataka od strane Europskog odbora za sistemske rizike (ESRB) o mjerama koje su nacionalni regulatori poduzimali zbog pandemije, Hrvatska s donesenih 40-ak mjera po broju mjera nadilazi europski prosjek, odnosno šesta je od 30 razmatranih zemalja Europskog gospodarskog pojasa”, navodi se u priopćenju sa sjednice Savjeta Hanfe.

MJERE I PREPORUKE HANFE ADEKVATNE I PRAVOVREMENE; PRVE NAZNAKE OPORAVKA

“Savjet je razmotrivši pregled mjera, posebno onih u financijskom sektoru, zaključio da su mjere i preporuke Hanfe usmjerene na hrvatski nebankarski financijski sektor i njihove korisnike bile adekvatne i pravovremene. No, ekonomske posljedice pandemije na domaće i međunarodno financijsko tržište još su nesagledive.

Trenutni podaci ipak govore o prvim naznakama oporavka – od povratka uplata ulagača u investicijske fondove pa do porasta imovine obveznih mirovinskih fondova koji su se u Hrvatskoj vratili na razine prije svjetske korona krize”, ističu iz Hanfe.

Cijeli članak možete pročitati na: slobodnadalmacija.hr

Foto: Pixabay