Ovo su prognoze struke: ‘Čim je Rusija napala, rezervacije su nakratko stale…‘; Evo što nas čeka u sezoni…

– Rano je govoriti o značajnijem padu rezervacija, ali ratna događanja u Ukrajini zasigurno će ostaviti posljedice na turistički sektor, posebno kada je riječ o turističkom prometu s dalekih emitivnih tržišta, na kojima putnici Europu promatraju kao jednu cjelinu. Koliki će utjecaj ostaviti na turistički promet između europskih zemalja, ovisi o daljnjem tijeku ratnih zbivanja. Izostanak gostiju s tržišta Ukrajine i Rusije u ovoj godini vrlo je izvjestan i sigurno će biti vidljiv u nadolazećoj sezoni, no vjerujemo da će se manjak tih gostiju nadoknaditi prometom s ostalih tržišta. Nadamo se da će se stanje što prije stabilizirati te da ćemo ipak svi imati mirnu i uspješnu turističku sezonu – kazala nam je direktorica TZ-a grada Splita Alijana Vukšić.

Najviše problema imaju avioprijevoznici. Zbog rata u Ukrajini nužno moraju mijenjati zračne rute. Osim toga, još se nisu oporavili od posljedica pandemije koronavirusa, zbog koje su pretrpjeli strašne financijske gubitke, a već ih je pogodila inflacija koja je, među ostalim, bitno utjecala i na cijene energenata. Porasle su i cijene smještaja, hrane, općenito izvanpansionske potrošnje, što bi također moglo odbiti dio turista od putovanja na odmor u inozemstvo.     

– Istina, rezervacije su se do rata u Ukrajini redale kao i 2019. godine i sve je slutilo da ćemo ovo ljeto imati sjajnu sezonu. No čim je Rusija napala Ukrajinu, rezervacije su nakratko stale. Kažem, nakratko, jer se srećom zaista radilo o danima. Sada se ponovno bukira privatni smještaj u Hrvatskoj, doduše malo sporije nego je to bilo prije početka rata u Ukrajini, ali u svakom slučaju zadovoljavajuće. Ovo nije situacija s bukingom koju smo doživjeli u ožujku 2020., kada je zbog koronavirusa, a što se rezervacija privatnog smještaja tiče, sve stalo – kaže Martina Nimac Kalcina, predsjednica Zajednice obiteljskog turizma pri HGK-u.  

Cijeli članak možete pročitati na: slobodnadalmacija.hr

Foto: Pixabay