Izgledi za budući rast ovise jednoj važnoj stvari, a Vlada mora imati na umu i da mjere za obuzdavanje cijena energenata imaju svoj rok trajanja…

“Hrvatska je u 2021. ostvarila impresivan gospodarski oporavak od pandemije. Gospodarski rast od 10,4 posto u 2021. znatno je nadmašio prijašnja očekivanja. Treba napomenuti da se gospodarstvo tek 2018. potpuno oporavilo od šoka globalne financijske krize iz 2008. Gospodarska aktivnost, mjerena realnim dohotkom, već se u cijelosti vratila na razine iz 2019., što potvrđuje važnost fiskalnih zaštitnih slojeva i poboljšanog makroekonomskog upravljanja”; istaknuto je u utorak u objavi članova Misije Međunarodnoga monetarnog fonda (MMF) koju je predvodio Srikant Seshadri, a koja je od 28. veljače do 7. ožujka ove godine bila u virtualnom posjetu Hrvatskoj.

Kad je riječ o srednjoročnim izazovima, apostrofirali su iz MMF-a, Hrvatska mora učinkovito iskoristiti izdašna sredstva iz fondova EU-a dodijeljena za oporavak od nedavnih potresa, ostvarivanje zelene tranzicije i digitalne transformacije u postpandemijskom razdoblju te jačanje kohezije EU-a.

Ocijenili su da su hrvatske vlasti uspješno započele reforme povezane sa sredstvima instrumenta “EU sljedeće generacije”, dodajući da taj reformski zamah treba održati.

S druge strane, iz MMF-a su upozorili da pod kontrolom treba držati domaće inflacijske čimbenike. “Zbog toga treba oprezno odmjeriti povećanja plaća u javnom sektoru i kombinirati ih s reformama za povećanje učinkovitosti javnog sektora na dobrobit poreznih obveznika”; napisali su.

Cijeli članak možete pročitati na: slobodnadalmacija.hr

Foto: Pixabay