Ruska invazija na Ukrajinu pogurala je potrošnju na oružje na vrh liste prioriteta u europskoj politici i mogla bi najaviti novu eru kupnje koju predvodi Njemačka, izjavljuju proizvođači oružja na sajmu vojne opreme u Saudijskoj Arabiji.

Ovogodišnji Svjetski sajam obrane, na kojem europski Airbus, MBDA i Leonardo izlažu zajedno s gotovo 600 kompanija iz cijelog svijeta održava se u vrijeme ruske agresije na Ukrajinu, najvećeg napada jedne europske zemlje na drugu u posljednjih 70 godina, ističe Reuters.

Rat u Ukrajini ponovno je potaknuo zanimanje za sigurnosna pitanja, nakon višegodišnjeg smanjenja izdataka za obranu u Europi i zasićenosti vojnim pitanjima nakon NATO-va neuspjeha u Afganistanu.

Njemačka je dugo vojsci dodjeljivala minornu ulogu u vanjskoj politici, a sada je najavila znatno veću potrošnju na vojnu opremu i oružane snage. Sličnim putem planiraju krenuti i Danska i Poljska.

Vlada će u ovoj godini izdvojiti 100 milijardi eura za jednokratno povećanje izdataka za obranu, rekao je Scholz krajem veljače, više nego dvostruko više nego u 2021. godini kada je za obranu izdvojila 47 milijardi eura.

Cijeli članak možete pročitati na: tportal.hr

Foto: Pixabay