Hrvatska je lani skočila sa 70 na 73 posto BDP-a po stanovniku po standardu kupovne moći.

Nikog nije preskočila nego je kao i preklani iznad tri zemlje, standardne Bugarske koja nas, od kada smo u Europskoj uniji, čuva pada na dno, te Slovačke i Grčke koje posljednjih godina gube na zaletu pa su pale ispod hrvatske razine. 

Hrvatska je danas ondje gdje je Slovenija već bila ranih devedesetih godina prošlog stoljeća, a ta je susjedna zemlja već 1995. imala 77 posto BDP-a po stanovniku mjerenih standardom kupovne moći, Češka je tada imala 78 posto standarda od prosječnog u Europskoj uniji, a Hrvatska je bila na 45 posto europskog standarda i ni dan danas nije uspjela uhvatiti razinu razvijenosti tih dviju zemalja.

Kad se govori o rastu BDP-a i BDP-a po stanovniku ne spominje se kako je Hrvatska migracijom i prirodnim putem ostala bez dijela stanovništva što automatski podiže BDP po stanovniku. 

Hrvatskih 17.240 eura BDP-a po stanovniku je samo 49 posto od europskog prosjeka. Po posljednjim raspoloživim podacima Eurostata, od Hrvatske su danas slabije Mađarska, Bugarska i Rumunjska, dok su 1995., od tadašnjih hrvatskih 25,5 posto BDP-a po stanovniku od EU prosjeka, bolje bile samo Slovenija koja je već tada imala 55 posto od europskog prosjeka i Češka s 30 posto EU prosjeka. BDP-om od 17.240 eura danas smo dosegnuli Sloveniju iz 2007. godine, Irska i Italija su toliki BDP po stanovniku imale još 1996., a Njemačka i Francuska krajem osamdesetih godina prošlog stoljeća. Za Slovenijom zaostajemo 16 godina, za Irskom i Italijom 27 godina, više od 34 godine zaostajemo za Njemačkom i Francuskom…

Cijeli članak možete pročitati na: slobodnadalmacija.hr