Kad se govori o cijenama nekretnina, koje su nesumnjivo u Hrvatskoj otišle u nebesa, mahom se barata ciframa koje vlasnici traže kad oglase stanove i kuće. No uglavnom se oglašene nekretnine prodaju po nižoj cijeni od tražene, uglavnom to bude iznos manji od 10 pa i 20 posto, a informaciju o tome potražili smo na jedinom mjestu koje bi trebalo imate takve podatke.

To je Porezna uprava, budući da poreznici utvrđuju porez na promet nekretnina. Doduše, oni to rade kad su u pitanju rabljene, odnosno “stare” nekretnine, i to u iznosu od 3 posto.

S druge strane, na novosagrađene nekretnine naplaćuje se PDV.

Ivica Kusić, pročelnik splitskog Područnog ureda Porezne uprave nam je prvi put ekskluzivno otkrio kolike cijene stanova se njima prijavljuju. A tu je, pogađate već, trend da se prijavi manja cijena od realne, kako bi se smanjio iznos poreza koji treba platiti.

Tako smo saznali da je kupoprodajna vrijednost “starih” nekretnina u Sarajevskoj ulici na Brdima, u Splitu, u srpnju prošle godine iznosila 2831,46 eura po kvadratu, a u svibnju 2022. godine je jedan stan otišao za znatno nižu cijenu – 2416,44 eura po metru četvornome. Na Putu Brda je lani u listopadu kvadrat došao 2590 eura, u veljači 2023. godine su imali jednu kupoprodaju za 2108,43 po kvadratu u toj ulici, a u Hercegovačkoj je lani u lipnju prodan stan za 2456,68 eura po kvadratu.

Cijeli članak možete pročitati na: slobodnadalmacija.hr

Foto: Pixabay