NA svakih 100 kuna koje zaposlenik u Hrvatskoj zaradi država mu u prosjeku uzme 40 kuna, što Hrvatsku svrstava među europske zemlje koje jako oporezuju rad. 

Pokazuju to istraživanja Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) i izračuni dijela domaćih ekonomista za 2018. godinu, koji su analizirali tzv. porezni klin u Hrvatskoj, odnosno zahvat poreznih škara u primanja hrvatskih radnika. Među posljednjima koji su analizirali oporezivanje rada u Hrvatskoj sukladno metodologiji OECD-a bili su Hrvoje Šimović i Milan Deskar-Škrbić, čiji je članak objavio portal Arhivanalitika.

Snažno oporezivanje je glavni razlog zbog kojeg su ljudi nezadovoljni plaćama u Hrvatskoj

Rezultati su poražavajući. Hrvatska, doduše, nije europski rekorder po oporezivanju rada, ali s prosječnih 40,2 posto poreza i doprinosa, koliko, u pravilu, od mjesečnog primanja radnika ide državi na ime poreza i doprinosa, iznad je prosjeka OECD-a, skupine najrazvijenijih zemalja svijeta, i nalazi se u rangu znatno bogatijih europskih zemalja, s kojima se po drugim pokazateljima naša zemlja ne može uspoređivati. Pritom pod državom ne podrazumijevamo samo središnju vlast, nego i lokalnu državu, s obzirom na to da lokalne vlasti uzimaju pozamašan dio ukupnih primanja zaposlenih. Dakle, državu u širem smislu. 

Veliko porezno opterećenje rada jedan je od glavnih razloga zbog kojih su plaćama u Hrvatskoj uglavnom svi nezadovoljni. Kako poslodavci, koji gledaju ukupan trošak za isplatu plaća, koji je velik, tako i radnici, kojima ono što na kraju ostane od zarađene plaće često nije dovoljno ni za pokrivanje osnovnih životnih troškova, pri čemu valja voditi računa o tome da su se cijene u Hrvatskoj odavno već približile razini cijena u znatno razvijenijim članicama EU. 

Računice tako pokazuju da je na neto plaću od 6500 kuna (koliko iznosi prosječna plaća u Hrvatskoj), koja radniku sjedne na tekući račun, poslodavac zapravo izdvojio 10.904 kune.

Neto plaća od 9000 kuna poslodavca zapravo stoji 15.983,01 kunu, no radniku na tekući račun sjeda samo 56,3 posto tog iznosa.

Slični su zahvati poreznika i na neto plaću od 12.000 kuna, koja u ukupnom iznosu zapravo iznosi 22.077,80 kuna. Kolač države tu doseže ukupno 9130,25 kuna, što čini preko 41 posto ukupne plaće.

Prekompliciran sustav plaća

Hrvatska, već godinama upozoravaju stručnjaci, ima prekompliciran način obračuna plaća, koji laicima nije jasan, a uz to se i često mijenja. U njemu se teško snalaze i strani ulagači. 

Cijeli članak možete pročitati na: index.hr

Foto: Pixabay