Nakon što je EncroChat svojim korisnicima prošli mjesec poslao poruku kako je njihova sigurnosna mreža provaljena te da se trebaju riješiti svojih uređaja, bilo je jasno kako policijske snage diljem Europe pripremaju nešto jako veliko. A o čemu je riječ, saznali smo jučer. Samo u Velikoj Britaniji uhićeno je oko 750 ljudi, a policija je bila aktivna i u drugim europski zemljama u kojima su krenule akcije povezane upravo s EncroChatom. Pored velikog broja uhićenih, policija je zaplijenila i milijune dolara i eura, drogu i oružje, a spriječena su i brojna nova ubojstva, otmice i druge kriminalne radnje.

EncroChat šifrirani je komunikacijskih servis koji se mogao koristiti samo na posebno modificiranim Androidima cijene tisuću eura, uz dodatnih 3000 eura godišnje za korištenje servisa za kriptiranu komunikaciju. Iz kompanije su korisnicima nudili potpunu anonimnost i sigurnost komunikacije koju ni policija ne može pratiti, ni prisluškivati. Kako bi sigurnost bila na što većem nivou, njihovi telefoni nisu imali mikrofon, kameru, ni GPS, dok su poruke same nestajale s telefone nakon određenog vremena. Također, upisivanjem šifre, sav sadržaj s uređaja mogao se brzo izbrisati, u slučaju da telefon padne u krive ruke.

EncroChat je na radaru francuskih snaga zakona još od 2017. kada su, prilikom uhićenja kriminalnih skupina, počeli otkrivati telefone s instaliranim softverom za kriptiranu komunikaciju. Iako im je trebalo tri godine da napokon uspiju probiti zaštitu, podaci koje su prikupili su od neprocjenjive važnosti.

O kakvom se uspjehu policije radi, najbolje je objasnila direktorica istraga britanske Nacionalne agencije za kriminal Nikki Holland. Pored kriminalaca srednje kategorije pale i tzv. “nedodirljive ikone” koje su godinama izbjegavali ruku zakona. Sada napokon imaju konkretne dokaze protiv njih.

Svi kriminalci koji su koristili EncroChat sada trebaju biti “jako, jako zabrinuti”, poručili su iz nizozemske policije koja je također sudjelovala u ovoj akciji.

S obzirom na to koliko se podataka policija domogla tijekom proteklih mjeseci, jasno je kako u budućnosti možemo očekivati nove akcije i uhićenja kriminalaca diljem Europe.

Cijeli članak možete pročitati na: zimo.dnevnik.hr

Foto: Pixabay