Ukupni depoziti stanovništva krajem kolovoza iznosili su 37,6 milijardi eura, uz rast na godišnjoj razini od 2,6 milijardi eura ili 7,5 posto, čemu su u najvećoj mjeri pridonijeli dobri financijski rezultati ostvareni tijekom turističke sezone i proces pristupanja europodručju, kažu iz HNB-a.

Od navedenih 37,6 milijardi eura, 28,9 milijardi odnosilo se na prekonoćne depozite, a 8,7 milijardi eura na oročene depozite, kaže se u odgovoru Hrvatske narodne banke (HNB) na upit Hine u povodu Svjetskog dana štednje, koji se obilježava 31. listopada u spomen na prvi međunarodni kongres štedioničara održan 1924. u Milanu.

Dio rasta depozita u bankama, posebice tijekom posljednjih mjeseci prošle godine, naveli su iz HNB-a, rezultat je prelijevanja gotovog novca u optjecaju u banke u kontekstu pristupanja europodručju kako bi se kunska sredstva automatizmom konvertirala u eure.

Prosječna visina depozita po stanovniku Hrvatske 9.714 eura

Kada je riječ o raspodjeli depozita po županijama, prema izračunu Hrvatske gospodarske komore (HGK), na Grad Zagreb otpada 28,4 posto, pri čemu je vrijednost depozita kućanstava u glavnom gradu krajem kolovoza dosezala 10,6 milijardi eura. Koncentracija depozita prisutna je i u primorskim županijama, pri čemu se u njih sedam nalazi 42,1 posto ukupnih depozita.

Cijeli članak možete pročitati na: tportal.hr

Foto: Pixabay