Grad duhova. Tako se može opisati centar Splita 1. studenoga, koji se uzima kao kraj sezone. Od Marmontove do ulica u palači jedva da smo vidjeli ikoga. Osim što nema ljudi, sve se veći broj objekata, od njih 88 u povijesnoj jezgri i 68 u kontakt-zoni, što su podaci Jelene Tabak, predsjednice Udruženja ugostiteljskih djelatnosti pri HGK-u, od kolovoza, sada zatvara.

Točnije, svaki drugi objekt u centru već je zatvoren. Iznenađujući je to podatak koji je s nama podijelio predsjednik Ceha ugostitelja pri Udruženju obrtnika Split Vicko Majić.

Na “Pjaci” ostali objekti rade i ima nešto “svita”. Prošao je i neki turistički vodič s jednim do nekoliko gostiju, ali kraj sezone se vidi. Oko Matejuške bi trebalo ostati raditi, no povijesna jezgra će gotovo sigurno postati grad duhova. 

Oni koji rade izvan centra sigurno neće zatvarati objekte, ali sve je teže preživljavanje jer cijene nisu kao u centru i živi se od domaćih gostiju, kaže nam Vicko Majić.

– Izvan centra je drugi tip rada. U centru grada zatvaraju lokali koji ne mogu živjeti od domaćih. Dok traje, traje, i stavi se ključ u bravu. Uskoro će doći Advent i Nova godina, čuvaju se novci za iduću sezonu – rekao je vlasnik “Đira” Vicko Majić.

Još malo pa u centru više neće biti nikoga. Ovo malo stanara što je ostalo sada će predahnuti. 

Cijeli članak možete pročitati na: slobodnadalmacija.hr

Foto: Pixabay