Zajednički nastup velikih bilateralnih kreditora kojim bi se ubrzao proces restrukturiranja dugova još je uvijek samo mrtvo slovo na papiru, a Kina se svojski trudi da tako i ostane.

Neposredno uoči sastanka skupine ključnih vjerovnika i potpisivanja sporazuma o razumijevanju, tek jednog u nizu dokumenata kojim se definiraju opći uvjeti pregovora o otplati duga, Šri Lanka je objavila kako je s Kinom postigla preliminarni dogovor oko postojećih dugova. O kakvom je dogovoru riječ? Nitko nema pojma. Kako to obično biva kada je Kina u pitanju, cijela priča je obavijena velom tajnosti.

Vijest je objavljena u trenutku dok su ministar financija i guverner središnje banke krizom teško pogođene azijske države boravili (sredinom listopada) u Maroku, na godišnjem sastanku Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i Svjetske banke, ali ovoga puta ne u svojstvu turista i pukih promatrača: na marginama konferencije trebali su ispeglati konkretne detalje restrukturiranja, sa ili bez Kine, koja uporno odbija sudjelovati u multilateralnim pregovora. I tako već godinama.

Cijeli članak možete pročitati na: poslovni.hr

Foto: Pexels.com – Photo by zhang kaiyv