Grad Hvar je jedan od bisera hrvatske obale, ali i zemlje Hrvatske općenito. Koliko god nekima bile odbojne tamošnje cijene, raskalašeni turisti ili iritantni jet-set čijoj megaultragigajahti je ovo glavna stanica na krstarenju Jadranom, ovo mjesto je neporecivo prekrasno.

Doduše, kad se pođe u điradu zapadnom obalom centra i prođe kampanel svetog Marka, oku koje uživa u mahom uređenim hvarskim fasadama ne može ne zapast u zjenicu ona na adresi Fabrika 35. Kao da pripada nekom drugom prostoru i vremenu, u kojem se milijuni eura ne slivaju svake godine u gradsku blagajnu, ova oronula jednokatnica prkosi otmjenosti grada koji se brendirao na prodaji elitizma. Njena roskasta fasada je nagrižena vlagom, sitnim popravcima i rupama te, u stvari, izgleda pomalo šugavo. Gdjegod taknuta drugom nijansom piture, gdjegod cementa, s napuklim pločama što navješćuju kakve – očito nebitne – institucije se kriju unutra.

A riječ je o Geodetskoj upravi, Carinskom uredu, Socijalnoj skrbi, Civilnoj zaštiti, HGSS-u, Nautičkom centru i Komunalnom redarstvu; više-manje mahom javnim službama nekomercijalnih djelatnosti. Logikom viđenoga, postavlja se pitanje – ima li turizam funkciju, kako nam obećavaju, doprinosa lokalnoj zajednici, kvaliteti života građana i općeg boljitka ili samo i isključivo punjenja privatnih bankovnih računa, uz nužne mrvice sezonskim prekarnim radnicima?

– Riječ je o zgradi u vlasništvu grada Hvara, a koja je praktički jedina u centru što nije obnovljena. Vama svaka čast što ste je uspjeli detektirati, usred svih drugih u koje smo zadnjih godina ulagali. No prije svega moramo vidjeti koja će biti njena daljnja namjena, pošto postoje naznake da će se trenutne službe iseliti iz nje – otkrio je gradonačelnik.

Ova hvarska crtica je, jasno, metafora za način na koji turizam vodi računa o lokalnom stanovništvu, a stane u onu: Bez računa se ne računa. Od domaćih se, kao od dobrih građana, očekuje da se prilagode željama i ukusima stranih gostiju, koji onda svojom kupovnom moći preoblikuju želje i ukuse domorodaca.

A očito se ni pinel pokrenuti ne može ako nije u funkciji hrvatske nadfunkcije – lošeg novog turizma.

Cijeli članak možete pročitati na: slobodnadalmacija.hr

Foto: Pixabay