Zašto je to tako i zašto stanovnici Venecije bježe iz grada, dok iz godine u godinu u njega dolazi sve više inozemnih turista, porazgovarali smo s dr. Teom Burmaz, Splićankom, liječnicom javnog zdravstva, koja već više od 15 godina živi i radi u Veneciji.

IMAŠ STAN ZA 20 DANA

– Jedan od razloga zbog čega domicilno stanovništvo napušta Veneciju upravo treba potražiti u ogromnom broju stranih turista koji dolaze u Veneciju. Od njih se ne da normalno živjeti.

No, ipak, najveći razlog su cijene nekretnina, koje su otišle u nebo, pa tako kvadrat stana u Veneciji ne možete naći ispod tri do četiri tisuće eura, i to u lošijim kvartovima, pa sve do 8 ili 10 tisuća eura po četvornome metru u onim boljim dijelovima Venecije.

U boljem dijelu Venecije stan od 100 četvornih metara kupac će morati platiti najmanje od 500 do 800 tisuća eura, a na kanalu Grande i više od milijun eura. Zgrada u kojoj se nalazi naš stan ima tri kata i jedan od stanova prodan je za 800 tisuća eura. U njemu novi vlasnici, koji su stranci, borave najviše 20 dana godišnje. A takvih je slučajeva jako puno. Bogataši kupe stan i u njemu borave tijekom godine jedva 20-ak dana, a ostali dio godine stan zjapi prazan – kazuje dr. Burmaz.

U okolici Venecije, kako kaže naša sugovornica, stotine su sela u kojima su stanovi i kuće po bagatelnoj cijeni u odnosu na Veneciju.

SVE SU KUPILI KINEZI

– U Veneciji je sve manje-više kinesko, počevši od kafića, restorana, dućana… Dolaze Kinezi s kuferima novca i kupuju sve odreda. Stave na stol ponudu koja se ne može odbiti i tada kupe prostor. Riječ je o golemim novčanim sredstvima, mjerenima u milijunima eura. Domicilno stanovništvo uzme novac jer na taj način osigurava svoj, ali i život svojih potomaka i odsele se iz Venecije.

Posljednjih godina u Veneciji je i kriminal u porastu.

– Prije je u Veneciji bilo puno sigurnije. Mogla sam u četiri sata u noći najnormalnije šetnjom doći do svoje kuće. Danas se to ne bih usudila. Ima jako puno dječjih bandi, u kojima su djeca od 15 do 17 godina i oni te jednostavno usred noći zaustave i opljačkaju. Jedno je doći u Veneciju na nekoliko dana, a jedno je u njoj živjeti cijelu godinu.

Bojimo se da slična sudbina ne zadesi i naš Split, koji sve više sliči na “javni kondut”, u kojemu stranci rade što i kako hoće, bez da ih itko sankcionira. 

Dalmacija je i skuplja

– Evo, upravo sada u Veneciji tražim stan za jednu moju prijateljicu iz Zagreba. Kaže da će radije kupiti stan u Veneciji nego u Dalmaciji jer je u Dalmaciji još skuplje – kaže dr. Burmaz.

Cijeli članak možete pročitati na: slobodnadalmacija.hr

Foto: Pixabay