UN i MMF pozivaju na solidarno oporezivanje i preraspodjelu bogatstva.

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Antonio Guterres nedavno je uputio poziv svjetskim vladama da razmisle o “solidarnom“ oporezivanju pojedinaca koji su se obogatili u vrijeme pandemije koronavirusa, jer prikupljenim novcem mogu smanjiti ekstremnu nejednakost, prenio je Bloomberg.

Šef UN-a je potom kazao da je, prema novim izvješćima, bogatstvo najbogatijih ljudi na svijetu u proteklih godinu dana povećano za 5000 milijardi dolara.

Slični prijedlozi za preraspodjelu bogatstva mogu se čuti i od čelnika Međunarodnog monetarnog fonda, koji preporučuje podizanje poreza na bogate i korporacije. Iz MMF-a smatraju da bi takva fiskalna reforma mogla ubrzati globalni oporavak od recesije izazvane pandemijom, navode agencije.

Pandemija je donijela značajne probleme za većinu gospodarstava diljem svijeta, no, s druge strane, broj milijardera je, prema Forbesu, narastao za čak 30 posto u godinu dana. Poznati časopis navodi da klub milijardera sada ima čak 493 nova člana i ukupno ih je 2755, najviše iz SAD-a, ali i iz Kine. Zanimljivo je da se za njih 90 posto bogatstvo uvećalo u odnosu na vrijeme prije pandemije.

Cijeli članak možete pročitati na: slobodnadalmacija.hr

Foto: Pixabay