Bjelovar je u travnju prošle godine postao najveći grad u Hrvatskoj koji ne ubire prirez na dohodak svojih stanovnika.

U travnju prošle godine Bjelovar je postao najveći grad u Hrvatskoj koji ne ubire prirez na dohodak svojih stanovnika. Ova vrsta poreza punila je gradsku blagajnu s više od 10 milijuna kuna na godišnjoj razini. Kada je prvi put na stol stavljen prijedlog o ukidanju prireza, vlasti su odlučile da će se iduće tri godine štedjeti, racionalno upravljati sredstvima, smanjiti broj zaposlenih u Gradskoj upravi, digitalizirati usluge, povlačiti što je moguće više sredstva iz EU fondova i postupno stvarati temelj za ukidanje tog nameta. Nakon uspješno ukinutog prireza, ukinut je i porez na potrošnju koji baš kao i njegov prethodnik nije imao nikakav negativni učinak na gradski proračun koji je prošle godine iznosio 250 milijuna kuna, dok je za ovu godinu planirano 333 milijuna kuna.

Osim što su ukinuli prirez i porez na potrošnju, Bjelovar je postao dvanaesti grad po najviše povučenih sredstava iz Europske unije u trogodišnjem razdoblju. Taj status potvrđuje i podatak da je Grad Bjelovar u razdoblju od 2017. do 2020. godine prijavio 55 projekata koji se financiraju iz EU fondova od čega je odobreno čak 44 projekata u vrijednosti od 195 milijuna kuna. Osim na europskoj razini, Bjelovar je u istom razdoblju prijavio 81 projekt na nacionalnoj razini od kojih je odobreno njih 47 u vrijednosti od 37 milijuna kuna.

Ekološki osviješten grad

U moru projekata za koje se ovaj grad bori valja istaknuti onaj najveći – sortirnicu otpada vrijednu 45 milijuna kuna. Kako ističu iz Grada, ovaj projekt uvelike će pomoći u tome da bjelovarsko odlagalište otpada Doline postane lider u regiji kada je riječ o suvremenom gospodarenju otpadom.

Cijeli članak možete pročitati na: jutarnji.hr

Foto: Grad Bjelovar