Državna je blagajna tijekom prva tri ovogodišnja mjeseca prikupila samo 2,6 posto manje poreza i doprinosa nego u istom razdoblju prošle godine, kada su se epidemija i učinci zatvaranja tek rubno osjećali u Hrvatskoj. Prvo zatvaranje dogodilo se lani u drugoj polovici ožujka, a tijekom tog prvog tromjesečja u proračun od PDV-a sjelo je 12,1 milijarda kuna.

Ministar Marić kaže da je od siječnja do kraja ožujka 2021. godine naplata PDV-a smanjena samo 3,2 posto, što znači da je imao minus od 380 milijuna kuna. Riječ je o mjesecima u kojima je ugostiteljstvo uglavnom bilo zatvoreno i to još od kraja studenog.

– Statistički pad manji je od očekivanja jer se potrošnja prebacila prema regularnim oblicima i to iz dijelova ekonomije gdje je uvijek postojao problem s naplatom poreza prema sustavima gdje je naplata poreza stopostotna, kaže ekonomski analitičar Željko Lovrinčević.

Ljudi nisu prestali jesti i piti zbog toga što su kafići i restorani bili zatvoreni pa se potrošnja iz ugostiteljstva preselila u trgovinu na malo, gdje je mogućnost porezne utaje manja. Jednako tako, dio potrošača koji bi inače kupovao u pograničnim mjestima u Srbiji te Bosni i Hercegovini ostao je kod kuće.

Cijeli članak možete pročitati na: vecernji.hr

Foto: Pixabay