Brzo uvođenje cjepiva u Sjedinjenim Državama i usvajanje paketa fiskalnih poticaja u iznosu od 1,9 bilijuna dolara potaknuli su očekivani gospodarski oporavak.

Dugoročne američke kamatne stope naglo su porasle, pri čemu je stopa na 10-godišnje trezorske vrijednosne papire porasla s ispod 1 posto na početku godine na preko 1,75 posto sredinom ožujka.

Sličan val dogodio se i u Ujedinjenom kraljevstvu. U siječnju i veljači kamatne stope porasle su u eurozoni i Japanu prije nego što su središnje banke u tom području uskočile s lakšom monetarnom politikom, stoji u blogu Međunarodnog monetarnog fonda.

Gospodarstva u nastajanju i razvoju (emerging markets) sa strepnjom gledaju na rastuće kamatne stope. Većina njih suočena je sa sporijim gospodarskim oporavkom od naprednih gospodarstava zbog dužih čekanja na cjepivo i ograničenog prostora za vlastiti fiskalni poticaj.

Priljev kapitala na tržišta u nastajanju pokazao je znakove presušivanja. Strah je od ponavljanja epizode iz 2013., kada su naznake smanjivanja kupnje američkih obveznica, ranije nego što se očekivalo, izazvale navalu odljeva kapitala s tržišta u nastajanju.

–  Vrijeme je za jačanje globalne mreže financijske sigurnosti – sustava aranžmana kao što su linije za razmjenu i multilateralni zajmodavci koji mogu pružiti stranu valutu zemljama kojima je potrebna pomoć. Međunarodna zajednica mora biti spremna pomoći zemljama u ekstremnim scenarijima. – priopćuju iz MMF-a.

Cijeli članak možete pročitati na: lider.media

Foto: Pixabay