Sezonsko zapošljavanje je krahiralo, brojke govore sve

Proizlazi to iz novih podataka Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ), prema kojima je sezonsko zapošljavanje u ovoj godini, moglo bi se reći, gotovo krahiralo. Naime, dok su hrvatski poslodavci u prvih pet mjeseci prošle godine preko burze rada tražili 115.445 radnika, u istom ovogodišnjem razdoblju tražili su 70.184 radnika ili gotovo 40 posto manje.

Tvrtkama su prioritet stalno zaposleni, sezonci ako bude potrebe

“Što se tiče naših zaposlenika, organizirali smo poslovanje primjereno novonastalim okolnostima i nismo otpuštali zaposlenike iako poslovnih aktivnosti gotovo i nije bilo. Postupnim otvaranjem objekata na radna mjesta vraćaju se svi zaposlenici koji su trenutno u radnom odnosu, a nastavkom ovog pozitivnog trenda vjerujemo da će se uskoro stvoriti preduvjeti za zapošljavanje i naših dugogodišnjih sezonaca. Koliko ćemo sezonskih radnika trebati, zasad je teško reći. Plaće će ostati na razini prošlogodišnjih”, poručuju iz Adris grupe. 

Ugostitelji strahuju od onog što donosi jesen

I ugostitelji kažu da je njihova potražnja za radnom snagom u ovoj godini slaba. Mnogi su jedva preživjeli lockdown pa sa zebnjom iščekuju sezonu i strahuju što će im 2020. godina u cjelini donijeti.

“Meni je u restoranima u ovom trenutku promet 55 posto manji nego što je bio lani u ovo doba. Od četiri objekta koja imam, jedan sam morao zatvoriti. Izostali su eventi, vjenčanja, krizme, krstitke…”, upozorava za Index Marin Medak, vlasnik zagrebačkog restorana RougeMarin i predsjednik Nacionalne udruge ugostitelja.

Otkaze, ističe, ne namjerava dijeliti. Štoviše, zbog festivala će čak i povećavati broj zaposlenih. No zbog smanjenog obujma poslovanja i manjih prihoda morao je smanjiti plaće zaposlenima pa su one do 6000 kuna smanjene 10 posto, a plaće iznad 6000 kuna manje su 20 posto. 

Mnogi sezonci mogli bi se vratiti kućama bez lipe

Kada je riječ o sezonskom zapošljavanju konobara i kuhara na obali, naš sugovornik kaže da je još prerano davati ocjene o tome. Puno restorana i kafića, uvjeren je, uzet će sezonske radnike jer se nadaju da će od sezone ipak nešto biti. Međutim, kako će na kraju sve ovisiti o epidemiološkoj situaciji, mnogi bi se, upozorava, kućama mogli vratiti bez lipe u džepu. 

Kakve plaće očekuju sezonce ove godine?

Mjesečna neto plaća, kažu sindikalci, i iznosi oko 4000 kuna. U slučaju radnika na recepciji ona se penje na 6000 do 6500 kuna. Kada je riječ o konobarima, njihove se plaće ove sezone u pravilu kreću u rasponu od 5000 do 6000 kuna.

Cijeli članak možete pročitati na: index.hr

Foto: Pixabay