Zbog epidemije koronavirusa u kineskom gradu Wuhanu svjetska autoindustrija bilježi gubitke koji premašuju šest milijuna dolara dnevno.

Zatvaranje tamošnjih tvornica direktno se odražava na proizvodnju Honde, Nissana, Renaulta i General Motorsa. Neki dobavljači dijelova iz Wuhana još uvijek se oslanjaju na sve tanje zalihe, ali i one će im uskoro nestati.

Ne strada, međutim, zbog oku nevidljivog virusa samo svjetska i kineska autoindustrija, nego i najveći tehnološki ponos kineske nacije – proizvodnja i prodaja pametnih telefona.

Prodaja smartphonea u samoj Kini već je u siječnju pala za više od trećine, objavio je Reuters.

Kako se, osim mobitela, u Kini proizvodi i najveći broj elektroničkih komponenti za sva svjetska računala, tablete i laptope, po mnogima bi trebalo realno očekivati da se kao posljedica tamošnje epidemije ubrzo osjeti povišena cijena svih ovih uređaja na globalnome tržištu.

Pet stotina najbogatijih na planeti izgubili su u samo jednom danu ukupno 139 milijardi dolara (više od 120 milijardi eura).

Treći najbogatiji čovjek na svijetu i CEO proizvođača luksuzne robe LMVH Bernard Arnault izgubio je 4,8 milijardi dolara, a bez istog iznosa ostao je i šef Amazona Jeff Bezos. Vlasnik Zare Amancio Ortega izgubio je četiri milijarde dolara, a osnivač Facebooka Mark Zuckerberg 3,48 milijardi dolara. Premda nominalno komunistička, Kina čini čak 40 posto svjetskog tržišta luksuzne robe.

Cijeli članak možete pročitati na: slobodnadalmacija.hr

Foto: Pixabay