Ako ste već imali sreće pa vam u paketu tek pristiglom s Amazona nije bila upakirana cigla, evo nove opasnosti: šanse su 66 posto da artikl koji ste kupili ne prolazi test sigurnosti – odnosno da bi se mogao zapaliti, uzrokovati strujni udar ili biste se njime, ne daj Bože, mogli ugušiti.

Analize su uz pomoć specijalizirane Međunarodne mreže za potrošačko testiranje i istraživanje provele belgijska, talijanska, nizozemska, danska njemačka i britanska udruga za zaštitu potrošača, dok su Španjolci i Portugalci sudjelovali u objavi rezultata.

Neki od rezultata bili su zapanjujući.

Tri od četiri USB punjača i putnih adaptera “pali” su na testu sigurnosti jer se pregrijavaju ili mogu izazvati strujni udar, a većina testiranih bila je iznimno jeftina te produkt posve nepoznatih brendova.

Alarmantni su i rezultati testiranja igračaka: od ukupno 29 artikala koji su bili podvrgnuti analizi, njih devet imalo je u sebi nedozvoljenu razinu ftalata, spojeva koji pomažu da igračke budu mekane, ali za koje se sumnja da mogu utjecati na hormone pa su zato propisane točne razine prisustva ftalata koji su dopušteni u proizvodima.

Ipak, svaka treća igračka imala je prekomjernu razinu ftalata, a u nekima od njih ta je prekomjerna razina bila i do 200 puta veća od dopuštenog.

Posebno je zabrinjavajuće naručivanje odjeće za djecu putem interneta: 14 od 16 artikala imalo je dijelove – vezice, gumbiće i ostalo – prisutno izvan dopuštenih okvira, što znači da opasnost za djecu prijeti od čak 87 posto naručene odjeće.

“Vrijeme je da EU prisili online trgovine da budu odgovorne za robu koju prodaju te da se što prije nađu pod nadzorom europskih tijela”, poručila je
direktorica BEUC-a Monique Goyens.

Cijeli članak možete pročitati na: novac.jutarnji.hr

Foto: Pixabay