Ako je OPEC bio moćan u 20. stoljeću, BRICS+ će sada biti više nego malo moćniji u 21. stoljeću.

U mjesecima prije okupljanja čelnika BRICS-a u kolovozu u Južnoj Africi, kružile su glasine o novoj valuti BRICS-a – samo se nisu očitovale na samom summitu, piše Foreign Policy.

Nakon summita BRICS-a imamo svijet puno zreliji za dedolarizaciju nego što je bio prije šest mjeseci.

BRICS, sada BRICS+ zbog prijema novih članica, tu ima samo djelomičnu zaslugu. U posljednjih šest mjeseci, tektonski pomaci u kineskom gospodarstvu i u Washingtonu otvorili su put za dedolarizaciju – otvoreni put na koji BRICS+ sada može zakoračiti.

BRICS+ bi mogao dovesti gospodarsku snagu globalnog juga iz 20. u 21. stoljeće. U 20. stoljeću nezapadni ekonomski blokovi, poput OPEC-a, stekli su geopolitičku moć svojom kontrolom nad opskrbom određenim ekonomskim robama, poput nafte.

S Egiptom, Etiopijom i Saudijskom Arabijom, BRICS+ može poremetiti svjetsku trgovinu ne samo naftom, već svime. Ove tri zemlje okružuju Sueski kanal i zapravo ga pretvaraju u BRICS+ jezero. Kanal je ključna arterija svjetskog gospodarstva. Nekih 12 posto ukupne svjetske trgovine odvija se kroz kanal koji vodi iz Sredozemnog u Crveno more. A BRICS+ sada okružuje Crveno more. Etiopija doduše nije na moru, ali ima jaki utjecaj na druge zemlje u regiji.

Ako želite iskoristiti važnost Sueza u globalnoj trgovini, primili biste Egipat, Etiopiju i Saudijsku Arabiju u svoje članstvo. BRICS je to i napravio.

Cijeli članak možete pročitati na: jutarnji.hr

Foto: Pexels.com – Photo by Martin Wang: https://www.pexels.com/photo/panoramic-view-of-shanghai-city-china-12688884/