Popularna platforma, koja ljudima omogućuje da turistima iznajmljuju svoje domove ili slobodne sobe, optužena je za napuhavanje cijena, izguravanje lokalnog stanovništva, opterećivanje resursa i poticanje pretjeranog turizma, prenosi Euronews.

Zbog neplaćanja poreza, talijanski sud naredio je zapljenu 779,5 milijuna eura od Airbnb-a, stranice za kratkoročni najam stanova i soba. Internetski servis trebao je platiti porez na oko 3,7 milijardi eura prihoda u Italiji.

Italija razmatra pooštravanje pravila za cijelu zemlju: talijansko ministarstvo turizma izradilo je nacrt zakona za ograničavanje kratkoročnih odmora diljem zemlje. Usmjeren je na pomoć popularnim turističkim odredištima, od kojih se mnoga suočavaju sa stambenim krizama i prekomjernim turizmom.

Beč je posljednji grad koji je postrožio pravila. Nešto ranije je Firenza najavila zabranu novog oglašavanja na Airbnbu i ukupnog kratkoročnog najma u povijesnom središtu grada. Prije toga to je učinio Rim, Venecija i Milano također raspravljaju o ograničenju. UNESCO prijeti da će Veneciju staviti na ‘crnu listu‘ ako Italija ne intenzivira zaštitu.

Niz zemalja i gradova proteklih je godina uvelo striktna ograničenja za Airbnb, najviše zbog toga što je brzi rast Airbnba i broja nekretnina za iznajmljivanja turistima gurnuo cijene dugoročnog najma u nebesa. Posljednja u nizu zemalja to je najavila Kanada.

Cijeli članak možete pročitati na: jutarnji.hr

Foto: Pexels.com – Photo by Mauricio Artieda: https://www.pexels.com/photo/brown-concrete-building-609551/