Na kraju prosinca prošle godine stanje kredita poduzećima za obrtna sredstva i investicije iznosilo je 64,9 milijardi kuna, što je za 653 milijuna kuna manje u odnosu na studeni i 798,5 milijuna kuna manje u odnosu na kraj 2016., navodi se u analizi Raiffeisenbank Austria (RBA).

“Međutim, promatrano prema valutnoj strukturi, ukupni devizni krediti poduzećima – koji uključuju i kredite uz valutnu klauzulu – s udjelom oko 65 posto u ukupnim kreditima poduzeća, od srpnja prošle godine bilježe pozitivne godišnje stope rasta, što potvrđuje polagani gospodarski oporavak i rast investicija”, navode analitičari RBA u osvrtu na nedavno objavljene podatke Hrvatske narodne banke (HNB).

Ukupni kunski krediti nefinancijskim društvima krajem prosinca 2017. iznosili su 22,3 milijarde kuna, što je pad od 2,7 posto u odnosu na studeni i 7 posto u odnosu na kraj 2016.

Prema navodima HNB-a, godišnji rast plasmana nefinancijskim poduzećima krajem 2017. u odnosu na isto razdoblje prethodne godine iznosio je 2,6 posto, na osnovi transakcija.

“Što se tiče nominalnog stanja plasmana poduzećima, oni su na kraju prosinca 2017. bili za 2,8 posto manji nego na kraju istog mjeseca prethodne godine, a to je većinom posljedica prodaja nenaplativih plasmana”, navode analitičari RBA.

Cijeli članak možete pročitati na: poslovni.hr

Foto: Shutterstock