Tromjesečni moratorij istekao je potkraj lipnja i sljedećih će tjedana sve te tvrtke morati raščistiti svoj dužnički status s državom.

Konačni obračun zaostalih poreznih obveza počet će od idućeg tjedna, piše Večernji list, nakon što tvrtke dostave potrebne PDV obrasce za lipanj. Obrasci za travanj i svibanj već se nalaze u poreznoj upravi, a prema njima znatan je broj poduzeća (njih oko sedam tisuća) s već odobrenim moratorijem u travnju i svibnju imao pad prihoda manji od 20 posto.

Toliki je pad, podsjetimo, bio jedan od preduvjeta za traženje odgode. Poduzetnici su zacijelo očekivali veće minuse nego što su ih imali te su tako čuvali likvidnost poduzeća. Pred svima koji su tražili odgodu plaćanja tri su moguće situacije.

Male tvrtke s prometom do 7,5 milijuna i padom većim od 50 posto dobit će otpis poreznog duga koji bi, kaže ministar financija Zdravko Marić, mogao uslijediti za desetak dana.

Male tvrtke s padom između 20 i 50 posto neplaćene poreze i doprinose morat će otplatiti u sljedeće dvije godine, bez uračunavanja kamata, dok će tvrtkama s padom prihoda manjim od 20 posto država također ponuditi obročnu otplatu, ali uz kamate.

Veliki sustavi s padom do 50 posto dobit će obročnu otplatu duga, a s padom prihoda većim od 50 posto dio duga će se otpisati, a dio će morati otplatiti proporcionalno minusima. Ministar financija kaže da neplaćene porezne obveze poduzeća za razdoblje od travnja do kraja lipnja iznose 5,3 milijarde kuna.

Cijeli članak možete pročitati na: poslovni.hr

Foto: Pixabay